Du bør klare deg selv i minst tre døgn

Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn hvis vann og strøm plutselig blir borte? 31. oktober starter en landsdekkende kampanjeuke om egenberedskap.

Egenberedskapsuka 2022

– Målet med Egenberedskapsuka 2022, som gjennomføres 31. oktober – 6. november, er å gjøre oss bedre rustet på å stå imot kriser. Du har nok allerede mye av det du trenger for å klare deg selv i tre dager, så ofte er det ikke så mye som skal til for at du og dine nærmeste blir litt bedre forberedt, sier ordførerTerje Bartholsen

Bildet viser en mann som tapper vann i dunker for oppbevaring.  - Klikk for stort bildeIllustrasjonsbilde: Det er viktig å oppbevare 3 liter vann pr person DSB Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. DSB har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkehverdag.no. Her finner du blant annet eksempler på hva et beredskapslager hjemme kan inneholde for å klare deg i minst tre døgn.

Dette gjør vi under Egenberedskapsuka 2022

Evenes kommune deler informasjon om egenberedskap på vår hjemmeside og Facebook. Vi distribuerer også informasjonen ut til våre enheter slik at de gi informasjonsbrosjyre til brukere som ikke benytter digitale kanaler.


Hvorfor egenberedskap nå?

Pandemien og krigen i Europa gjør at egenberedskap er mer aktuelt enn på lenge. Det kommer på toppen av allerede kjente utfordringer som cybertrusler og mer ekstremvær som kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Vi som bor i Norge – et av verdens tryggeste og mest stabile land – er vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Nettopp denne avhengigheten gjør oss sårbare.   
 

Bildet er av et egenberedskapslager bestående av mat, ved, medisiner og annet utstyr.  - Klikk for stort bildePå bildet ser du hva et egenberedskapslager kan inneholde. Gaute Gjøl Dahle/DSB Du er en del av Norges beredskap

Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp.

– Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier Bartholsen. 
Egenberedskapsuka arrangeres av DSB i samarbeid med kommuner over hele landet.

Mer informasjon

DBS brosjyre Råd om egenberedskap