Gállogieddi samisk friluftsmuseum

På Gállogieddi har du mulighet til å oppleve et markasamisk gårdstun og få innblikk i samisk kulturarv, næringsgrunnlag og religion i markebygdene. Museet forteller om menneskene og historiene fra vår nære fortid og gir deg en følelse av hvordan det var å bo her for 200 år siden.

I 1990 åpnet Gállogieddi som museum. Anlegget var da nyrestaurert, og siden da har flere bygninger blitt satt opp. I dag består museet av gamme, tradisjonell buestangslavvo, våningshus, fjøsbygning, eldhus, stabbur, skjeltersjå, jordkjeller og en samling av gamle gjenstander og redskaper. På museet kan du i tillegg se en utstilling av tradisjonelt samisk håndverk – duodji. 

Konstruksjonsdetalj låve på Gallogieddi Unn Kristin Laberg  

I tilknytning til museet er det også en skiltet 2 km lang kultursti som starter ved den store steinen Gállogieddi har fått sitt navn fra. Herfra møter man spor oppover i landskapet og får lære om samiske kulturminner og samisk kulturarv. Kulturstien er merket, og løypa er en del av den gamle ferdselsveien til fjells. Det er også merket turløype forbi her og opptil turmålet Snaufjellet der du får en flott utsikt over Ofoten og nabobygdene.

Gállogieddi samisk friluftsmuseum drives av Várdobáiki samisk senter og mer info om åpningstider, om museet og annet finner du på www.vardobaiki.no

Den enkleste måten å ta seg til museet er fra E10 1,3 km øst for Harstad/Narvik lufthavn, i retning Narvik. Derfra er det 4,5 km til museet. Veien til museet er skiltet fra E10. Koordinater Gállogieddi samisk friluftsmuseum: 33W Øst 0572486 Nord 7602650

Guiding, besøk, info osv.: Ta kontakt med Várdobáiki samisk senter tlf. 769 85 020.

Márkomeannu

Márkomeannu er en årlig samisk festival på Gállogieddi i siste helga i juli. Festivalen har en klar samisk profil, og Márkomeannu presenterer samiske artister, kunstnere og kulturutøvere fra hele Sápmi på festivalen. Programmet er variert og du finner både musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur, seminarer, idrett, vandringer, marked, barneprogram og ungdomsprogram på festivalen.
Se bilder og les mer her