Frihetsmarkering 8. mai

Skrevet av Per-Kaare Holdal . i kategorien Nyheter

8 mai 1

Evenes kommune inviterte i samarbeid med Forsvaret Evenes-veteraner til en enkel markering av frigjørings- og veterandagen 8. mai. (video-innslag på Facebook)

Markeringen ble åpnet av vår ordfører Terje Bartholsen i nydelig vårvær, Forsvaret, veteraner  og med en del sivile utenfor Evenes Omsorgssenter. Dette skulle vært en stor feiring av at det er 75 år siden frigjøringen, men på grunn av koronaviruset begrenses markeringen sterkt.

Seremonien startet 0745 og avsluttes med flaggheising klokka 08 med fanfare og soldater.
Det var taler ved
  1. Ordfører Terje Bartholsen, Evenes kommune
  2. Oberstløytnant Gyda Ellefsplass Olssen, NK 133 Luftving, Evenes flystasjon

Utdrag fra ordfører Terje Bartholsens tale:

Gratulerer med dagen alle sammen! Gratulerer med dagen alle sammen!Og et særskilt gratulerer til alle veteraner fra internasjonal tjeneste på akkurat denne dagen.Det er i dag 75 år siden 2. verdenskrig sluttet i Europa. 75 år med fred. Det er det god grunn til å feire.8 mai er samtidig dagen for å gjøre ekstra ære på våre veteraner. Det er det også god grunn til!Før vi går i gang må vi bare minne om smittevernreglene og at alle holder avstand. Minst en meter er kravet, og jeg ber alle om å være nøye med å overholde dette.

Se hele talen nederst.

8 maii 2

8 mai 3

ordforer

Velkommen til denne markeringer – til denne  feiringen – av 8. mai i dette helt spesielle året 2020.

Gratulerer med dagen alle sammen!

Og et særskilt gratulerer til alle veteraner fra internasjonal tjeneste på akkurat denne dagen. Det er i dag 75 år siden 2. verdenskrig sluttet i Europa. 75 år med fred. Det er det god grunn til å feire.8 mai er samtidig dagen for å gjøre ekstra ære på våre veteraner. Det er det også god grunn til! Før vi går i gang må vi bare minne om smittevernreglene og at alle holder avstand. Minst en meter er kravet, og jeg ber alle om å være nøye med å overholde dette.

Vi er to som skal holde taler: Jeg heter Terje Bartholsen og er ordfører i Evenes og Forsvarets representant, oberstløytnant Gyda Ellefsplass Olssen, nestkommanderende ved 133 Luftving på Evenes flystasjon. Sammen med oss er avdelingslederen her på Evenes omsorgssenter, Marion Pedersen.

Det er jo spesielt hyggelig å kunne gjennomføre denne feiringen her som det bor mange som faktisk opplevde 2. verdenskrig. Vi setter også stor pris på at Hærens musikk-korps hadde mulighet for å være til stede med Trompet: Oversersjant Erlend Ruud - (Tromme: Karoline Mellingen)

Med både luftforsvaret og hærens musikkorps representert markeres det tydelig at Evenes igjen er en forsvarskommune. Seremonien avsluttes med flaggheising klokka åtte. Etter det blir det en liten fotoseanse, så litt tålmodighet også etterpå. Det gjøres også opptak og sendes på facebook direkte På den måten kan alle delta og være til stede digitalt – også i den helt spesielle situasjonen vi er i på grunn av korona. Vi gjennomlever en pandemi som rammer absolutt hele verden. Den største krisen siden andre verdenskrig. Det minner oss om hvor sårbare vi mennesker er.  Det minner oss også om hvor viktig både enkeltmenneskers innsats og fellesskapet er.

Vi blir minnet om hvor viktig det er å ta vare på det samfunnet som er bygd opp etter krigen. Det skylder vi dem som kjempet for vår frihet og mot tyranniet gjennom fem mørke år. Det var mange. Overalt i Norge var det eksempler på mot og motstand. Heltene våre kom i mange utgaver. De var sabotører, soldater, grenseloser, agenter, krigsseilere, piloter, og mange flere. De kjempet hjemme og ute. I luften, på land og til sjøs.Alle sammen delte de erkjennelsen om at noe er viktigere enn noe annet. Friheten, demokratiet, menneskeverdet.Vi er i år igjen blitt minnet om grunnleggende ting. Vi er minnet om hvor viktig det er med et godt helsevesen. Vi ser hvordan pandemien rammer i land som ikke er like godt stilt. Men vi ser også hvor viktig det er å være forberedt på det uventede. Hvor viktig det er med beredskap. Både for det man kan forutse og det man ikke kan forutse.  Krigen i 1940 kom brått og uventet for Norge. For 80 år siden pågikk krigen for fullt her vi står i dag. Krigshandlingene her i 1940 varte fra 9 april til 7 juni. Kampene om Narvik er det ofte kalt, men omfatter naturligvis hele Ofoten og vel så det. Gratangsfjellet var sentralt. 1940 var som i år en kald vår med snø og slaps i fjellet. Det var svært tøffe forhold for både 6 divisjon, altabataljonen og de andre styrkene som gjorde en stor innsats i fjellene.

Det var store sjøslag på Ofotfjorden – den tyske okkupasjonsstyrken mistet på en enkelt dag 12 skip her ute. Mange allierte hadde base her på Liland. Det var et engelsk feltsykehus på Tårstad.

Det strømmet samtidig flyktninger fra Narvik. Folk rømte fra en by midt i krigen. Narvik ble gjenerobret 28 mai. Så ble kampen oppgitt. De allierte snudde sine krefter til Frankrike. Under hele krigen var det store og tunge tyske befestninger her hos oss. Bogen var en viktig havn. Tysklands viktigste skip var her. Tirpitz, Admiral Hipper, Scharnhorst og mange flere. Mange Evenesværinger var engasjert i etterretningsarbeid i det skjulte. Det var mye å melde fra om. Det var viktig informasjon. Men det var også høy risiko. Mange bidro. Noen ble tatt. På denne dagen er det altså 75 år siden freden kom. For noen kom den for seint. Andre kom hjem fra tyske utryddelsesleire. To av dem som kom fra konsentrasjonsleir skulle bli statsministre i Norge. Krigen preget landet i mange år.

Vi som står her i dag kan feire og glede oss. Det kan vi - takket være innsatsen fra så mange. Det er vår tur til å ta vare på det som vi vant for 75 år siden. Demokrati. Frihet. Menneskeverd.

Gratulerer med dagen alle sammen.