Nye nasjonale tiltak mot smittespredning

Skrevet av Stine Fedreheim . i kategorien Nyheter

Regjeringen innfører fra 25.mars nye nasjonale tiltak for å unngå smittespredning.

Tiltakene trer i kraft fra midnatt, natt til torsdag 25. mars og gjelder inntil videre. Det skal gjøres en ny vurdering innen 12. april.

Nasjonale anbefalinger

- Hold to meter avstand til andre mennesker
- Vi anbefaler maks to gjester på besøk.
- Hvis du kommer på besøk fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk. De som bor alene og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.
- Du bør begrense sosiale kontakter mest mulig.
- Abefaling om bruk av munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meters avstand.
- Anbefaling om å bare benytte seg av kjøpesentre og varehus i hjemkommunen.
- Vi anbefaler at alle reiser som ikke er nødvendige utsettes med disse unntakene:
         Reiser til arbeid når det ikke er mulig med hjemmekontor.
         Reiser hjem til familien for studenter uten familie der de studerer.
         Reiser til hytte sammen med egen husstand.
- Det er tidligere bestemt at det skal være digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler fra og med 6. april. Dette fremskyndes nå til 25. mars.

Nye nasjonale forskriftsfestede regler

- Det blir forbud mot skjenking av alkohol over hele landet.
- Det blir forbudt med innendørs organiserte idretts- og fritidsaktiviteter for voksne, med unntak for profesjonelle toppidrettsutøvere.
- Treningssentre skal holde stengt, men kan holde følgende tilbud åpent:
                    tilbud til de som er bosatt i kommunen.
                    rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør.
                    individuell trening og behandling som det kan bestilles time til.
- Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende skal holde stengt, men kan holde følgende tilbud åpent:
                    skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening for personer under 20 år og svømming for profesjonelle toppidrettsutøvere.
                    annen individuell behandling som det kan bestilles time til og hvor bad er en del av behandlingen.
- Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud blir stengt.
- Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser det er praktisk mulig.
- Personer som returnerer til Norge etter unødvendige utenlandsreiser må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell. Dette trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 29. mars.
- Vi anbefaler at alle planlagte arrangementer avlyses. Hvis arrangementer ikke kan utsettes gjelder disse reglene:
                      Innendørs tillates 20 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser.
                      Innendørs tillates 50 personer på idrettsarrangementer for personer under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune.
                      Utendørs tillates kun 50 personer på arrangementer.
                      Det blir tillatt med 50 personer i begravelser og bisettelser når det benyttes faste tilviste plasser.