Samefolkets dag 6.februar

Skrevet av Per-Kaare Holdal . i kategorien Nyheter

I forbindelse med samefolkets dag 6. februar har Evenes kommune ved ordfører Terje Bartholsen følgende hilsning

Hele talen kan i tillegg leses her:

Endelig er det samisk nasjonaldag igjen. Endelig er det samisk nasjonaldag igjen.
Endelig kan vi feire 6. februar.

Det er en gledens dag – selv om årets feiring blir sterkt preget av pandemien og korona.

Vi håper og tror at dette blir et unntaksår og at vi neste år kan feire sammen på tradisjonelt vis – bare enda litt større og enda litt sterkere enn før.

For det er heldigvis den veien det går. Til tross for at det fortsatt skjer trakassering, fortsatt dukker opp historier som kan gjøre oss både fortvilt og rasende, som trakasseringen av Ann-Marie Dorph på bussen i Tromsø. Så er hovedbilde et annet:

Arbeidet med samisk språk og samisk kultur blir sterkere og mer tydelig for hvert eneste år. Det skal vi jammen feire!

Det tydeligste tegnet ser vi kanskje rundt denne dagen. Men vi ser det også i det små gjennom hele året. De små skrittene vi kanskje burde feire mer. De som ikke alltid merkes når de skjer. Men som er viktige likevel. Ildsjeler som vi har så mange av i vårt område. De som tar språket tilbake. Snakker litt samisk. Skriver litt samisk selv om det ikke er perfekt. Lager douddji. Bruker kofta. Viser sin samiske tilhørighet offentlig med den største selvfølge. Eksemplene er mange.

Da vi i Evenášši – eller Evenes - tok i bruk den nye skolen vår i høst var dører og rom merket både på norsk og samisk.

Selvfølgelig.

Men det ville ikke vært like selvfølgelig for noen år siden. Det er bare en av mange eksempler på de små skritt vi tar – og fortsatt må ta.
Det har vært en lang vei dit vi er i dag. Og det er fortsatt en lang vei å gå. Bevares.

Jeg var til stede på Várdobáiki da sannhets- og forsoningskommisjonen var her i høst. Kommisjonen skal undersøke virkningene av fornorskningspolitikken og gjennomføre en historisk kartlegging av hvordan norske myndigheter gikk fram mot samer og andre grupper i denne perioden.

Det kom nye sterke historier. Om trakassering, om usynliggjøring, om forsøk på utslettelse av en hel kultur.

Det er viktig at historiene fortelles. Det er viktig for å bearbeide fornorskningen for oss som samfunn. For oss alle. Enten vi kaller oss samer eller noe annet. Enten vi hører til mest her eller mest der – eller mest av alt kanskje både her og der.

Jeg oppfordrer alle til å fortelle sine historier til kommisjonen. Det er er fortsatt tid.

Men i dag skal vi feire – både de store og de små skritt.Men i dag skal vi feire – både de store og de små skritt.

I Evenášši – eller Evenes – har et enstemmig kommunestyre to ganger i året som har gått gjort viktige vedtak om samiske saker.

For det første at vi skal avklare vårt forhold til forvaltningsområdet for samisk språk. Om Evenášši skal bli en del av forvaltningsområdet eller ikke. Det har vært litt på dagsordenen i noen år, men ble særlig  aktuelt etter at Dielddanuorri suokhan – Tjeldsund -  gikk inn i forvaltningsområdet i 2020. Plutselig hadde innbyggerne i våre to kommuner og i våre felles bygder ulike rettigheter i møtet med kommunen sin.

Prosessen pågår – og beslutningen kommer deretter. Vi skal ta dette sånn passe i ro og mak, med gode inkluderende prosesser underveis før vi trekker vår konklusjon. Jeg ser fram til det arbeidet.

Så - før jul vedtok kommunstyret formelt å søke om å få fastsatt Evenášši suokhan som offisielt samisk parallelnavn på kommunen.Søknaden avgjøres av Kongen i statsråd. Jeg regner med at vi får den innvilget. Vi har brukt det lenge. Men like viktig er det at vedtaket om samisk parellelnavn skjer enstemmig og med begeistring i kommuenstyret. Det er jeg veldig glad for – og det er det også grunn til å feire.

Et lite skritt – men også et viktig skritt.

Det går heldigvis i riktig retning. Når man ser tilbake noen år ser man stor endring. Og det som var uvant en gang – er blitt selvfølglig. I år er det førti år siden vi fikk Gro som vår første kvinnelige statsminster. Det var banebrytende. Siden er det blitt like selvsagt at statsminsteren kan være kvinne som mann. Selvfølgelig må det være sånn.

For noen år siden var det oftest en liten markering på denne dagen. Noen færre steder. Gradvis er feiringen av dagen blitt til samisk uke flere steder. Det er ei flott utvikling som vi skal bidra til blir mer tydelig også hos oss.

Så derfor er det så viktig at vi feirer den samiske nasjonaldagen 6 februar. Hvert eneste år – og også i pandemiens år. For at det er hyggelig naturligvis. Men også for at det fortsatt skal gå i riktig retning.

Så derfor – i anledning dagen - til alle sammen - på vegne av Evenes kommune – Evenášši suokhan – Lihkku beivviin – gratulerer med nasjonaldagen!