Logg inn

Logg inn til din konto

Brukernavn *
Passord *
Husk meg

Besøkte skipsklokka til Moshulu

Skrevet av Unn Kristin Laberg . i kategorien Nyheter

Aina og Rolandwwwbruk

Evenes Bygdeboknemnd har hatt besøk Roland Masslich fra Cuxhaven i Tyskland. Han eier skipsklokka til Moshulu (tidl. Kurt) som står utstilt i Ofoten Sparebank i Bogen.

Masslich kommer jevnlig til Norge og har bekjente i Evenes. På bildet ses også Aina Heimdal, leder i Evenes Bygdeboknemnd som gir ut det lokalhistoriske tidsskriftet Fimbul. 

Einar Erlandsen har skrevet om “Moshulu” i Fimbul nr 20 fra 2001: "Moshulu" ble bygd i 1904 i Glasgow, Skotland, og dimensjonene var: lengde: 102,2 meter, bredde: 14,3 meter, dybde: 8,1 meter og tonnasje 5300 dødvekttonn (dwt).  " Båten var en firemastet bark... og da den ble bygd var den verdens største seilskute" skriver Alf. M. Jensen  i Gamle Evenes (origo)

monshulumaleriRU

Etter en del omsjøveier og etter å vært i både tysk, amerikansk og finsk eie gikk den på grunn i Østervik i 1947. 

Om forliset i Østervik skriver Erlandsen: "Men på høsten 1947 nærmer katastrofen seg for “Moshulu”. I en vestlig storm onsdag 17.september kom hun for tredje gang i Norge i drift. Nu strander hun i Østervik,omtrent 50m fra land,rett nedenfor Mølnhågen. Om natten den 18.september,da det ble fjære sjø tippet hun over og ble liggende med mastene i vannivå.Under hele driften fra Dragvik til Østervik kunne man se en mann vandre fra baug til akter. Dette var rederiets mann, sannsynligvis ålendingen kaptein Gustav Holm fra Mariehamn. Da “Moshulu” kantret, tok han lettbåten og rodde uten vanskeligheter i land, der han gikk inn i huset til Ole Hansen og fikk seg en prat.Spøkefullt beklaget han seg over alle de fine lefsene han hadde fått i Dragvik, og som nu ble oppløst av sjøvann, “och som tilsynes har gått förlorat för tid og evighet”.

For å få båten på rett kjøl måtte mastene kuttes og de ligger ennå i fjæra nedenfor Mølnhågen. I 1970 ble hun solgt til USA igjen og fungerer nå som restaurantskip: http://www.moshulu.com/

Les mer om Moshulu i Fimbul nr. 20 eller her: https://en.wikipedia.org/wiki/Moshulu  (dessverre foreligger ikke denne nettartikkelen på norsk)

moshulu fronthRUwww

Foto: Eier Solveig Fronth som også er jenta på bildet fra 1947. Maleri: Richard C. Moore.