Logg inn

Logg inn til din konto

Brukernavn *
Passord *
Husk meg

Emalje retro på Kunsthuset

Skrevet av Unn Kristin Laberg . i kategorien Nyheter

emalje skinn

En unik utstilling med bruksgjenstander av emalje åpner på Kunsthuset på Breistrand lørdag 18. februar kl. 13. Husker du emaljekasserollene og emaljeskålene fra 60-70 tallet? Besøker du helgas utstilling får du et gjensyn med disse.

Kunstforeninga i ETS setter opp en vandreutstilling som omfatter over hundre av anerkjente Grete Prytz Kittelsens fargerike og vakre bruksgjenstander i stål, jern og emalje. «Mix and match»-servisene med tallerkener, fat, boller og kasseroller fant veien til tusener av hjem, og er i dag designikoner og ettertraktede samleobjekter. Åpningstider: 18. og 19. februar kl. 13:00-17:00. ets_emaljecute

Grete Prytz Kittelsen (f. 1917) er blitt kalt Scandinavian Design-dronningen. Hun regnes blant Nordens fremste formgivere, og har mer enn noen vært med på å sette norsk design på verdenskartet. Blant hennes største meritter var helt nye emaljefarger og en revolusjonerende teknikk der hun tegnet og freste i metallet – noe som ga unike mønstre og farger. Etter at hun hadde lansert denne teknikken i sine sølvarbeider, begynte hun sitt samarbeid med Cathrineholm A/S ved Halden i 1955 – hvor hun skapte sine «vakrere hverdagsvarer».

Hun ville «sette farge på hverdagslivet» og realiserte det i serien Cathrine, med i alt 10 forskjellige farger i opak emalje, og i serien Cathedral, som hadde de populære mønstrene Fjær og Strek, med fire forskjellige farger i transparent emalje. I 1957 fikk hun gullmedalje for disse arbeidene på Triennalen i Milano. Likeledes har hun blitt tildelt en rekke andre utmerkelser på nasjonale og internasjonale utstillinger. I 1962 lanserte Grete Prytz Kittelsen den populære og elegante kjelen «Sensasjonskasserollen», som i 1965 ble dekorert med mønsteret Lotus.