Logg inn

Logg inn til din konto

Brukernavn *
Passord *
Husk meg

Ny likningsverdi på bolig

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Nyheter

takst-boligSkatteetaten sender i disse dager ut brev for rapportering av boligareal, boligtype og byggeår. Disse opplysningene skal brukes til å beregne boligens nye likningsverdi.

 Boligeierne skal rapportere inn arealet på primære rom (P-ROM). P-ROM er alt som kan defineres som oppholdsrom i boligen, f.eks. stue, kjøkken, soverom, vaskerom, bad og entré. Dersom boligeier ikke har opplysninger om P-ROM, kan boareal (BOA) oppgis. Denne informasjonen finnes for eksempel i salgsoppgave og takstdokumenter til boligen.

Beregning av likningsverdi
Etter de nye reglene skal likningsverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris som Statistisk Sentralbyrå skal beregne hvert år. Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en anslått markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger (boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder). I tillegg tas det hensyn til om boligen ligger i et område som er tett eller spredt bebygget.

Likningsverdien for primærboliger (i utgangspunktet der boligeier er folkeregistrert bosatt) vil utgjøre 25 prosent av den beregnede kvadratmeterprisen multiplisert med boligens areal. For sekundærboliger (alle andre boliger man måtte eie) utgjør likningsverdien 40 prosent av den beregnede kvadratmeterprisen multiplisert med boligens areal.

Tilgang på opplysninger
For eiendommer i Evenes omfatter matrikkelen Bruksareal og ikke Primære rom eller BoarealBoarealet er til vanlig oppgitt i salgsoppgave eller takstdokumenter til boligen.

Har en ikke tilgang til dette kan en benytte det takstskjema som samtlige nylig har mottatt i forbindelse med eiendomsskatt, og så korrigere for boder etc. Dersom takstskjemaet er forlagt kan nytt skjema fås ved henvendelse til tlf. 769 81505.

Ytterligere informasjon
 Mer informasjon om ny likningsverdi på bolig er tilgjengelig på:

Skatteetatens hjemmeside
Faktaark om ny likningsverdi
Skatteetatens veiledningstelefon, 800 80 000
De lokale skattkontorene