Fiber til innbyggerne

Skrevet av Per-Kaare Holdal . i kategorien Nyheter

bredband

Evenes kommune skrev i dag under avtale med Telenor om levering av bredbånd til fire områder i kommunen vår.  Og det er bredbånd basert på fiber med betegnelsen FTTH - Fiber to the home.

De bygdene som var uten dekning eller hadde dårlig dekning ble prioritert i tildelingen av statlige midler fra Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) i 2016. Evenes var en av to kommuner i Nordland som fikk midler i fjor.  De bygdene som både viste stort engasjement og kom inn under tilskuddsordningen for Evenes var Skar/Tårstad, Evenesmark/Myrnes, Østervik/Botn/Forra og Snubba.

Det er et nett hvor det trekkes fiberkabelen helt inn i boligen hvor fiberen blir terminert i en ONT boks.  Dersom du som innbygger ikke har fremføring fra tomtegrense til bolig enten ved rør eller luftstrekk så må dere grave dette selv. Telenor legger rør og fiber og nødvedige koblinger.

For kunder i områdene som ikke knytter seg til i første runde, så vil Telenor legge fiber til tomtegrense, slik at de enkelt kan knytte seg til senere.  FTTH utbygging er en omfattende operasjon og innebefatter gravearbeider, linjearbeid, installasjon og montering. FTTH gir mulighet for Gbit/s hastighet. Telenor leverer i dag standardprodukter for symmetrisk bredbånd over fiber fra hastighetene 25/25 Mbit/s til 500/500 Mbit/s for privatmarkedet og 1 Gbit/s til bedrifter.

Ved FTTH trekkes fiber inn i boligen. Fiber er den løsningen som gir høyest hastighet og er mest fremtidsrettet. Telenor (Canal Digital) tilbyr mange ulike tjenester over sitt fibernett, slik som en omfattende TV-tjeneste, radio, videokommunikasjon, IP-telefoni(bredbåndstelefoni), ulike skytjenester og en rekke løsninger tilpasset bedriftsmarkedet.

Alle husstander, offentlige bygg og næringsvirksomhet innenfor områdene, vil kunne koble seg til tjenestene.  Hytter i og utenfor området, husstander og bedrifter i tilliggende områder vil også kunne knytte seg til anlegget. Leveringstid og betingelser vurderes fra sak til sak av Telenor.

Arbeidet starter umiddelbart med prosjektering og prosjektet skal være avsluttet etter kontrakten før jul 2017.  Telenor via sitt salgsapparat i Canal Digital vil komme tilbake med framdriftsplaner og når du har mulighet til å ta i bruk tjenestene.  Telenor har et av markedets beste sikkerhet i nettet og har egne løsninger som beskytter mot trusler, angrep, spam osv. Flere av disse løsningene kan du som bruker fritt velge om du vil benytte eller ikke.

- Det er en stor dag for Evenes kommune, sier rådmann Steinar Sørensen.  - Vi er meget fornøyd med avtalen som er underskrevet og dette er et nett som er laget for framtiden og i tillegg tilbyr sikre og stabile løsninger.  Sikkerheten er godt ivaretatt etter vår vurdering, sier rådmannen.

bredband2

Når det gjelder øvrige områder i kommunen vil vi fortsette å jobbe hardt for å finne en løsning og vi håper på en rask avklaring.  Liland og Bogen er også i fokus og vi håper at behovet blir synliggjort når vi inviterer til folkemøte i løpet av nærmeste tiden.  Vi vil også komme med nærmere informasjon om prosjektet i de 4 områdene som blir utbygd, men også for de øvrige områdene og vurdere behovet og mulighetene.