Sikkerhetstips angående brann

Skrevet av Unn Kristin Laberg . i kategorien Nyheter

brannmann72

Da var det sommer og ferietid, og da skal vi kose oss. Det som kan være greit å ha i bakhodet er at risikoen for brann og ulykker også øker i ferietiden.

Vi overnatter på andre steder enn i hjemmet, vi griller, kjører med både campingvogn og bobil, og gjør ellers gjerne litt uvante aktiviteter. I denne sammenhengen ønsker vi i brannvesenet å komme med noen få sikkerhetstips:

1. Overnatting: Sjekk alltid hvor nærmeste rømningsvei befinner seg og at de er åpne og frie hele veien ut. Det skal også henge orienteringskart over bygget på hvert hotellrom. Ved en situasjon er dere da mye mer forberedt på evakuering. Hvis røyken er i gangen, hold dere på rommet. IKKE løp ut i røyken. Da er det smartere å holde seg på rommet. Senest en artikkel i Dagbladet fra i går: http://www.dagbladet.no/2015/11/10/kultur/meninger/brann/41891250/

NB! Det er veldig smart å ha med seg reiserøykvarsler på ferie. Det er ikke alle brannvarslingsanlegg som virker... og du vet ikke hvordan tilstand det elektriske anlegget er i.

2. Grilling med gass: Sørg alltid for at gassen er helt frakoblet og stengt når den ikke er i bruk. Og den skal ikke lagres i huset eller teltet. Hold den utenfor/i garasje. NB. Husk også å stenge av i campingbilen/vogna ved overnatting. Og ikke minst: Sjekk at slangene fra gassflaska til grillen/komfyren/primusen er ok.

3. Bilferie: Kjøring med campingvogn eller bil: Ta det pent. Dette er ikke noe vi gjør hver dag. Senest i går var det en ulykke med campingvogn her i vårt område.

4. Båt: Redningsvest på alle sammen. Punktum.

5. Hjemmet: Ta ut kontaktene på alt av elektriske artikler før du reiser. Elektrisk årsak topper statistikken. Det kan også være greit å sjekke at brannvarslerne fungerer, slik at naboer kan høre hvis det oppstår noe.

Ikke meningen å skremme, men gode sikkerhetsrutiner er smart å ha som en naturlig del av ferien, uten at det blir overfokus på det. Og vi er så mye tryggere når vi har gjort en rask risikovurdering og tatt våre forhåndsregler.

Brannvesenet i Evenes og Tjeldsund er selvfølgelig operative hele sommeren i vårt område, og vi har satt opp vaktordning for de mest sentrale ferieukene slik at vi har sikret at brannbilen kommer raskt ut ved hendelse. Telefonnummeret er ved ulykke som alltid: 110

Tips: www.sikkerhverdag.no

God og sikker ferie!