Bransjedag om samisk mat

matfestivalFredag 22. august arrangeres det bransjedag på matfestivalen márkomeannu#HERSKO.

Tema for dagen: Hvordan får vi tak i samisk mat? Bransjedagen retter seg mot reiselivsbransjen og matbransjen, men alle som er  interesserte, ønskes velkommen.

Dagen vil ha et faglig innhold og bestå av innlegg fra ulike aktører. Temaene i innleggene omfatter blant annet urter og ville vekster, skrei og samisk kultur, bruk av reinblod i mat, slakterier og småskala matproduksjon.

- Bransjedagen passer godt for reiselivsbedrifter og matbedrifter som ønsker ny kunnskap og å bli kjent med og utveksle erfaringer med andre i samme bransje, samt få kjennskap til hvor de kan få tak i samiske råvarer, og desitinasjonsselskaper som ønsker å få kjennskap til hvilke samiske reiselivsbedrifter som finnes i Nordre Nordland og Sør‐Troms, sier prosjektleder Ellen Berit Dalbakk.

På bransjedagen vil det også serveres samisk mat til deltagerne. Dagen avsluttes med middag, og kokken bak middagen er årets vinner av Sápmi Awards i kategorien samisk matkunst og kunnskap, Máret Rávdná Buljo. Buljo er bosatt i Lødingen kommune og driver spisestedet Boazovázzi/Reingjeteren på Kåringen sammen med mannen sin.

Bransjedagen finner sted i kjempelávvu bak kommunehuset på Evenskjer i Skånland.

Påmeldingsfristen for bransjedagen er fredag 15. august. Mer info finnes på markomeannu.no. Det er første gang matfestivalen márkomeannu#HERSKO arrangeres. Festivalen foregår torsdag 21.–lørdag 23. august i Skånland og Evenes. Foruten bransjedag består festivalen av kurs, matmarked, duodjimarked og samedans. Bak festivalen er det fem arrangører: Márkomeannu,  Várdobáiki samisk senter og Árran lulesamisk senter, og reiselivsbedriftene Inga Sámi Siida fra Sortland og Njunjes fra Tysfjord.

KONTAKTINFORMASJON:  EllenBerit Dalbakk, prosjektleder, +47 997 96 947.
Foto: Márkomeannu / Ellen Berit Dalbakk

Program:
Konferansier: Lars Magne Andreassen

12.00 Registrering og lunsj.  Lunsjmeny: Gáhkko og mjødurtsaft
13.00 Velkommen. Kunstnerisk innslag. Sametingsrådet

Hvordan får vi tak i samisk mat?
13.30 Om Slow Food Sápmi, prosjekter og boka Smak på Sápmi Victoria Harnesk, Slow Food Sápmi
14.00  Reinkjøtt som helsemat  Ellen Cecile Triumf
14.30  Bruk av urter og ville vekster i mat. Greta Huuva
15.00 Presentasjon: Samisk kaffekultur Anne Wuolab
15.15  Kaffepause med gjestebarista Anne Wuolab Pausemeny: Kaffeost og tørka reinkjøtt
15.30  Å lage mat – I små bedrifter, utendørs og ved bruk av reinblod i mat. Hugo Kalstad, Mattilsynet.
16.00  Å drive et lite slakteri, muligheter og utfordringer. Slakteri
16.30. Skreien, Lofotfisket og samisk kultur. Trond Torgvær
17.00 Kaffepause med gjestebarista Anne Wuolab Pausemeny: Kaffeost, tørka reinkjøtt, tørrfisk og klappakaker.
17.20 Småskala matproduksjon Bioforsk .
17.50 Paneldiskusjon og spørrerunde.
19.30 Middag Middagsmeny: Ulike retter basert på råvarer fra naturen Kokk: Máret Rávdná Buljo, årets vinner av Sápmi Awards i kategorien samisk matkunst og kunnskap Kunstnerisk innslag ved ÁRA

Det  tas forbehold om endringer.