Kronerulling Evenes kirke

Skrevet av Unn Kristin Laberg . i kategorien Nyheter

evenes kirke innsamlingskomite

I sommer er det blitt opprettet en komité som har som formål å samle inn penger til restaurering av Evenes kirke.

Det er mange godt synlige tegn på at kirkebygget fra år 1800 holder på å forfalle. Man har bl. a. måttet sette opp sperreband rundt kirka fordi takstein kan falle ned. Kirkas restaurering vil koste masse og innsamlingskomitéen oppfordrer både privatpersoner og bedrifter om å gi penger til restaureringen.

- Vi håper at vi har kommunens innbyggere, tidligere Evenesværinger og bedrifter med i ønsket om å bevare denne kulturskatten.  Vi ber dere tenke over hva kirkebygget har betydd for dere og deres familier i årtier, og kanskje vil dere sette inn et beløp på vår konto, oppfordrer Innsamlingskomitéen bestående av, fra venstre på bildet, Øystein Martinussen (90587106), Hildegunn Norbakken (98426344), Hilde Helland (97534864), Asbjørn Pettersen (47818700), Sigrid Rørvik Bruun (90529828) og Viggo Berg (48052630)     Foto: Unn Kristin Laberg

Kontonr:  4605 63 11459  Sjekk Facebooksiden: “Støttegruppen for Evenes kirke”

Eksempelbilder forfall Evenes kirke:    Foto: Helge Opdal

evenes kirke forfallsbilder

Evenes var det første kirkestedet i Ofoten men nåværende kirke ble innviet først i 1800. Evenes har fra gammelt av vært regionsenter for hele Ofoten, dette var før Narvik ble by og dagens ferdselsårer ble etablert. Den aller første kirka ble bygd på samme tomt allerede rundt 1250 av daværende konge av Norge, Håkon Håkonson. I løpet av denne lange tidsperioden har det sannsynligvis vært bygd og revet to kirker til.

Evenes kirke er ei korskirke bygd i dansk herregårdsstil og ble bygd for 460 sitteplasser. Døpefonten i kirka er fra den aller første kirka dvs. fra ca. 1250.  Altertavlen er fra 1850.