Åpning av utstilling på Galleri Várdobáiki

Skrevet av Unn Kristin Laberg . i kategorien Nyheter

yeru

Du inviteres til åpningen av utstillingen med den samiske fotografen Ivar Murbergs bilder på Galleri Várdobáiki  på Nautå fredag 11.mai kl 15.00.
- Bildene vil være fra markasamisk historie og miljø, først og fremst dokumentariske bilder. Det vil bli servering av tradisjonell mat med moderne vri. Alle er hjertelig velkommen, opplyser Tone Elve, leder Galleri Várdobáiki på Várdobáiki samisk senter.

Ivar ble født 12. juli 1959 i Lødingen og flyttet med familien til Tromsø der han vokste opp. Han døde i 2002, bare 42 år gammel. I år er det 10 år siden han døde. Han hadde tilhørighet til Trøssemark, og etter å ha gått på idrettslinja på Bardufoss  begynte han på gymnaset i Harstad. Hytta på Vannhaugen i Trøssemark ble nå en naturlig base. Etter militærtjenesten arbeidet han et par år på Svalbard. Her fattet han interesse for fotografering og kjøpte sitt første fotoutstyr. Etterpå søkte han på Nordens Fotoskole i Stockholm og ble tatt opp som elev der. Det var kunstfotograf han ville bli.

Det samiske sto hele tiden hans hjerte nært og han var engasjert i samepolitikk. I 1985 ble han urettmessig varetektsfengslet, og dette påvirket hans kunstneriske arbeid sterkt i en periode.

Ivar hadde flere separatutstillinger og gruppe/kollektivutstillinger i inn- og utland blant annet Luleå, Polarsirkelsenteret, Tromsø, Alta, Helsingfors, Festspillene i Harstad og en ”Vandreutstilling” som gikk verden rundt. Han var godt i gang med sin fotokarriere da han døde. Flere av hans bilder var kjøpt opp av Nordnorsk Kunstmuseum, Norsk Kulturråd og det som den gang var Troms fylkeskommune, RiTø, idag UNN.