Logg inn Registrer

Opprett en konto

Felt merket med en stjerne (*) er påkrevet.
Navn *
Bekreft passord *
E-post *
Bekreft e-post *
Captcha *

Om åpenhet og media

Skrevet av Steinar Sørensen . i kategorien Rådmannens blogg

Brukervurdering:  / 1
DårligBest

UndersøkerEvenes kommune prioriterer åpenhet og informasjon, og får stort sett gode tilbakemeldinger. Til Norsk Presseforbund skulle undersøke åpenhet i norske kommuner.

For litt siden dukker nemlig opp en illsint e-post fra journalist Leif Steinholt i Helgelands Blad hvor han purret på tidligere anmodninger(?) og med raus bruk av utropstegn og fete typer begjærte innsyn i diverse dokumenter. Dette måtte han ha i papirversjon.

- Oi, tenkte jeg, denne kroppen er ikke særlig oppklipt mellom fingrene. Og blekka hans sjekker nok ledige typer i settekassen før de skriver ingressen. For alt han "purret" på ligger tilgjengelig på vår hjemmeside. Som byråkrat blir jeg lettere rørt når noen begjærer kommunale dokumenter, jeg er jo tross alt medforfatter på opptil flere. Så jeg sendte kjapt linker til samtlige dokumenter for å stagge det største suget, skrev ut alle begjærte dokumenter og gjorde et grovt innhogg i portobudsjettet.

Samtidig gjorde jeg oppmerksom på at jeg ikke kunne se å ha mottatt noen forespørsel. Leif Steinholt bekrefter i e-post av 30.8.2011 at "De første sendingene kan du bare se bort fra. Der fikk jeg feilmelding på et par adresser, så det er mulig at de aldri kom fram".

Åpenhetsindeksen 2011 foreligger. Der er dette emnet for Evenes´ vedkommende beskrevet som "Sju kommuner til mottok klage etter to purringer: Evenes (.....)".

Vi skårer ellers dårlig i rapporten på:

• At vi ikke i reglement slår fast at ansatte har rett til å ytre seg kritisk om kommunens virksomhet. (Men vi har heller ikke fastsatte det motsatte, og har heller ikke slik praksis)
  • At vi ikke har vedtatt at kontrollutvalgets møter holdes for åpne dører.
  • Om kommunen er organisert slik at den kan svare raskt på innsynskrav.... (se foran)
  • At vi i utlysingstekster ikke gjør oppmerksom på at opplysninger om søkeren kan bli gjort offentlige selv om søkeren ber om ikke å bli ført opp på søkerlisten

"..i enkelte
miljøer er
dobbeltmoral
dobbelt så
bra
som ingen moral.."

Les rapporten om Åpenhetsindeksen: icon Åpenhetsindeksen 2011 (1.53 MB) og oversikt over alle kommuner: icon Åpenhetsindeksen 2011 Alle kommuner (1.3 MB)

Klart vi kan bli bedre på åpenhet og informasjon, og jeg oppfordrer folket til innspill på forbedringer, > ta kontakt.

Det oppleves likevel urimelig at kommunen blir uthengt for ikke ha svart på noe en ikke er spurt om, fordi en bladfyk ikke kan kopiere e-postadresser og langt mindre reagere når henvendelsen kommer i retur fra e-postserveren.

Jeg har skrevet til Leif Steinholt og bedt om en kommentar før jeg evt. går videre med saken. Men min henvendelse er så langt ikke besvart......

Fra min stol virker det som at i enkelte miljøer er dobbeltmoral dobbelt så bra som ingen moral. God helg til folket, uavhengig av moralsk tilnærming.

Legg til kommentar

Sikkerhetskode