Planleggingen fortsetter - nytt møte 19.02.15

. i kategorien Folkehelse

Folkehelseuka uttrykk

Evenes kommune satser på folkehelse og folkehelseuka er en ekstra markering av dette arbeidet

og en synliggjøring av de tilbud som eksisterer i kommunen og i lokalmiljøet. Uka arrangeres fra 20 – 26. april 2015. Kommunens lag og foreninger, skole, barnehager, sykehjem, kulturskolen, biblioteket, helse og omsorgstjenester med flere er invitert til å delta med et eller flere programinnslag. Arrangementskomiteen har hatt 1 fellesmøte med noen av disse hvor programforslagene ble mange. Det var et positivt møte hvor deltakerne kom med flere gode ideer og planer som kan bli konkrete arrangement denne uka.

For å nevne noen:

• Kulturelle innslag av kulturskolen på de ulike arenaene denne uken
  • Minisjekk av helsetilstand, måle blodtrykk/blodprosent/puls av helse og omsorgstjenesten
  • Pilgrimsmarsj og friluftsgudstjeneste
  • Utendørsaktiviteter
  • Tema “Tirpitz i Bogen og Bogen som marinebase”
  • Poesiaften med helseeffekt
  • Hage- og plantearbeid
  • Åpen formiddag ved Andersengården for eldre ved ESB og barn i Bogen barnehage
  • Kurs for lag og foreninger på tilskuddsportalen.no
  • Sykkelturer, yoga, flerkulturelt sosialt samvær, strikkekafe med folkehelseprofil av Evenesmark grendehus
  • Friluftsgudstjeneste

Det er fortsatt mulighet for gode forslag og innspill til programmet. Møt opp på felles planleggingsmøte torsdag 19.02.15 kl. 18.00 på rådhuset!

Noen smakebiter fra programmet:

Finn Schjøll”Hage og planter gir god helse”er utgangspunktet for Finn Schølls besøk i Evenes tirsdag 21. april.  Den kjente blomsterdekoratøren og TV-personligheten Finn Schjøll har en hage som er noe for seg sjøl. Blomster-Finn sier til oss: - Mitt mantra ”enkle tanker gir et godt liv” bringer jeg videre i mine foredrag. Foredragene gir meg anledning til mange flotte personlige møter og har gjort meg bedre kjent med offentlig sektor og det private næringsliv.

Helseeffektene kan komme når hagen eller naturen med sine former, farger, dufter og smaker i kombinasjon med mosjon og kroppsarbeid kan stimulere deler av kroppen og avlede smerter og angst. Opplevelser eller minner fra plasser hvor individene var aktive, gir mennesker en identitet. Disse stedene kan gi følelsen av en mulighet for retrett og hvile, men også et sted for vekst og utvikling. Hagen er for lystfylte aktiviteter, så, prikle, plante eller noe helt annet. Spasere på ulikt underlag, gå, trille, sykeseng, rullestol, rullator, krykker, spaserstokk, barbeint, hardt og bløtt, ruglete og glatt. Hagen skal gi balanse mellom hvile og restitusjon, stimulans og aktivitet.

Egil W. MArtinsen”Poesi for kropp og sjel” arrangeres fredag 24. april i Evenes. Hva har så poesi med folkehelse å gjøre ? –Mennesket er kropp, sjel og ånd, avslutter Egil W. Martinsen og siterer et dikt av Hans Børli: – ”Eit ord – ein stein i ei kald elv. Ein stein til – Eg lyt ha fleire steinar skal eg koma yver”. Egil W. Martinsen er psykiater, professor ved Universitetet i Oslo og er leder for forsknings- og utviklingsavdelingen ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus.

Sølvi YtterstadPoesiaften med helseeffekt får også besøk av Sølvi Ytterstad, forfatter, født 1945 og oppvokst i Vestbygd, Lødingen. Bosatt i Harstad. Hun debuterte med egen diktsamling for over 20 år siden og har produsert mange diktsamlinger etter det. Av hennes mest kjente dikt kan nevnes ”Gudskjelovlandet” og ”Lofotstjerna”. På poesiaftenen blir hun å lese et utvalg av egne dikt.

Minner om 1. mars som er fristen for å søke om arrangementsmidler til kommunen ved folkehelsekoordinator. Mer informasjon blir gitt på møtet på torsdag. Link til søknaden fins her

Spørsmål? Ta kontakt med en av oss 3 i arrangementskomiteèn: Per-Kåre Holdal, Unn-Kristin Laberg eller Renate Skredlund. Vi tar imot ideer og innspill og hjelper dere gjerne- og håper enda flere har lyst å være med!

Folkehelseuka: En uke full av gode opplevelser

– til beste for egen helsekonto!